Wednesday, February 25, 2009

Ázsiai madárpókok - létezik még más is a hobbiban

a Poecilotheriinae.-n kivül???
Az utobbi időben sajnos megállapitható egy negativ folyamat a hobbysták körében amely az ázsiai madárpókok tartásával és szaporitásával kapcsolatos. A kivételt képezi a Poecilotheriinae amely mint köztudott manapság az egyik legnépszerübb alcsaládja a Theraphosidae családnak. Egy mai komoly hobbipóktartó gyüjteményéből nem "hiányozhat" minimum egy P. metallica, vagy egyéb ritkább "pöci". Amin nem is lehet csodálkozni, hiszen a Poecilotherinaeaz talán a legdekoratívabb fajok egyik gyűjtőhelye. De mi van a többi alcsaláddal amelyek úgy tűnik egyre kevésbé vannak jelen a börzéken és a gyűjteményekben?
Megvizsgáltam ezt a jelenséget, és arra a következtetésre jutottam, hogy van néhány tényező amelyek bizonyos fajok a hobbiból való "eltűnését" okozhatják. Nézzük meg közelebbről a régen közkedvelt ázsiai fajokat.
Tényező #1: A legfontosabb tényező az ázsiai üreglakó fajok rejtett életmodjára vezethető vissza amely sok kezdő kedvét elveszi a nevezett fajok terráriumi tartásától. Magyarul ha egy H. lividum-ot helyesen tartasz alig látod.
Tényező #2: A másik ilyen tényező az ún. veszélyességi potenciál. Az újvilági fajokkal szemben ázsiai madárpókok nem rendelkeznek csalánszőrökkel amelyek az elsődleges védekezési opciot képezik az újvilági fajoknál. Esetleges zaklatás zavarás esetén a figyelmeztető jellegü lábcsapások után azonnali marással számolhatunk. Ez nem azt jelenti hogy az adott állat gyorsabban támad, vagy ingerlékenyebb, mint pl egy B. smithi csak másképp védekezik.
Tényező #3: A személyes benyomás. Ez ugye a vizuális és személyes ízlés, esetleg gazdasági tényezők. Valószinüleg olvasoim közül sokan valják hogy egy P. metallica-nál nincs szebb madárpók az ázsiai fajok között....Az elmúlt pár év alatt a Poecilotheria genusz átvette a vezetést a népszerűségi listán, ezzel pl. háttérbe szoritva a szintén impozáns kinézetű Haplopelma fajokat. A nagyobb fajok kedvelői is előtérbe helyezik a Theraphosa és Pamphobeteus fajokat, holott a génusz Chilobrachys is rendelkezik néhány nagyobb képviselővel.

Egy Selenocosmia himalayana amely ritkaságában majdnem egyedülálló és szépségében is felveszi a versenyt egy Poecilotheriával!!! Manapság egy tucat alatt van azoknak a száma világszerte akiknek a privátgyüjteményébe megtalálható ez a faj.

Fotó: Martin Huber

A személyes tényezőknél megemlithetem ,hogy egy P. miranda adult nöstény birtokolásával valószinüleg nagyobb tekintélyre tesznek egyesek szert mintha egy C. fimbriatust emlitenének meg madárpókos baráti körben. Nem utolsósorban bizonyos anyagi tényezők is befolyásolják ezt a folyamatot miszerint "profi tenyésztők" is előtérbe helyezik bizonyos fajok szaporitását amelyeken többet keresnek.


Fotó: Martin Huber

Megemlitendő még hogy a behozatali törvények és szabályok is korlátozták negativ irányban bizonyos ázsiai fajok meghonosodását a hobbyterrarisztikába. A mai természetvédelmi szigorú törvények majdnem lehetetlené teszik bizonyos fajok importálását.


Fotó: Fince

Az ázsiai talajlakó és üreglakó fajok tartása ugyan nem állitja különleges problémák elé a hobbypóktartót mégis a megfelelő páratartalom betartására ügyelnünk kell terráriumi tartásuknál. Egyes fajok pl. O. aureotibialis igen érzékenyen reagál a páratartalom esésére a terráriumban. A megfelelő mélységű talaj is egy fontos tényező a terráriumi tartásnál sok esetben a talajmennyiség hiánya kényszeriti az állatokat a felszini életmódra, amely az adott egyedek várható maximális életkorát is negativan befolyásolhatja. Fotó: Fince

Végezetül megemlitenék néhány fajt amelyek mind életmódjukat és változatos szineiket és ritkaságukat tekintve érdekesek, mégis az utobbi időben eltüntek a hobbypóktartók köréből, vagy egyáltalán nem honosultak meg.
Haplopelma sp. ex Bah Mah, Ornithoctonus costalis, Ornithoctonus sp. ex Surat Thani,Ornithoctonus andersoni, Selenocosmia arndsti, Coremiocnemis cunicularia, Coremiocnemis sp. purple femur, Coremiocnemis sp. Fraser Hill, stb....

A fennt nevezett fajokról még képanyag se áll nagyon rendelkezésre manapság már csak elvétve fellelhetőek egy-két privátgyüjteményben.
Mivel korábban jómagam is effektiven foglalkoztam ázsiai fajok tartásával, megpróbálok ezekből a ritkaságokból néhány fajt beszerezni, és sikeres szaporitás esetén meghonositani a hobbypóktartásba.... Na de ez már egy másik történet.....


Felhasznált forrásmunkák:

Asiatische Vogelspinnen (Volker von Wirth u. Martin Huber)Earth Tigers-die asiatischen Vogelspinnen der Unterfamilie Ornithoctoninae. (2003) Draco

Fotók: Köszönetem Martin Hubernek és Fincének hogy rendelkezésemre bocsátották a fotóanyagot

Peter

5 comments:

Yareus said...

remek bejegyzés.. gratulálok.

Fince said...

Sziasztok!

Egy adult nőstény Haplocosmia himalayana megvásárlására lett volna lehetőségem kb. 8 évvel ezelőtt, de akkor ezt nem tettem meg. Azóta sem láttam ezt a fajt a hobbikereskedelemben.

Szerintem a hobbitartóknál azért nem elterjedt ez a faj, mivel egész egyszerűen nem került annyi állat a hobbistákhoz, mely egy stabil állomány kialakítását lehetővé tette volna.

georgio said...

Remek cikk Peter! Mivel nekem már régebben is beharangoztad, nagyon vártam. És nem csalódtam most sem.
Gratulálok!
(Kár, hogy majd egy hónap alatt ez az egyetlen bejegyzés - és ez nem Peternek szól...)

Raptor said...

Yareus: köszönöm megpróbáltam egy többeket érdeklő témáról irni.

Fince: Pontosan igy látom én is, gondolom amikor felajánlották neked megvételre borsos árat kértek érte nem mindennap importálnak állatokat a Himalayaról. :-)
Én azért megpróbálok egyet szerezni.

Georgio
Ebben a cikkben ugyan nem a te "kedvenceid" a főszereplők de róluk is szó van benne. :-)

koka said...

Jó cikk,és sajnálatos hogy egyes fajok teljesen kiesnek a kereskedelemböl. Sok fajt nézegettem már én is amit nem lehet kapni egyátalán. Én nem voltam nagyra vágyó csak egy Aphonopelma moderatumot akartam és az sincs. Pedig az még csak nem is a földalatt él,mint egy Haplo, igy nem mondhatni hogy a tartási körülményei miatt esett ki a hobbiból.
A rejtözködö életmód nem hátrány szerintem, a Ornithoctonus,Selenocosmia, Haplopelma nem fajait én sem szeretem,viszont a Ceratogyrus,Chilobrachys,
Citharischius genusz képviselöit tartom,igaz öket sem látom sürün,de tetszenek.
Szeretem én is a ritkaságokat,jó ha az embernek van egy olyan pókja ami nincs minden utcasarkon,nem a dicsekvés miatt,hanem mert ki lehet olyat is tapasztalni,ami nincs már rongyá beszélve.
Viszont érdekes,hogy némely ritkább faj elég olcsó, bár többnyire pont azért mert senki nem ismeri,igy nem kapkodnak érte.