Thursday, February 07, 2008

Még langyi az email amelyben Zé, alias José Guadanucci szíves tudomásomra hozta, hogy doktori dolgozata a neten ingyenesen elérhető. A 234 megányi df rendkívül élvezetes olvasmány a portugálul tudoknak, de mint tudjuk az átlagember ugyis csak a képeket nézi meg...
A fennti iromány innen tölthető le minimális logikai szűrővel :D (concordo es a négyzetet is jelöld meg...). Első böngészésre is kb a madárpókászok mennyországa...rengeteg színes fotó, rengeteg rajz, rengeteg szkenninges felvétel, rengeteg törzsfa szal rengeteg infó. Persze persze lehet fanyalogni, hogy nem magyar (lol, ird meg te :D, és akkor majd gondolkodj el rajta hogy érdemes e 3 embernek megírni) vagy hogy nem angol (szerintem a lényeg kivehető így is). Egyetlen apróság: azért a 234 megás pdf megeszi ramot... ugy 1 giga alatt mindet :D.
Érdekesség, hogy a Holothele incei átkerült egy új génuszba, a Neoholothele-be. Fontos tudni hogy bár ez szép és jó, míg nem lesz publikáció (és itt nemtudom hogy a brazil PhD dolgozat az e - általában ugyanis nem az, hanem "kézirat" a státusza) addig nem kell átirni a kiscetlit a dobozokon :D Kiváncsi vagyok nektek hogy tetszik, esetleg kérdés van e az irománnyal kapcsolatban. lassan 5 főre emelkedik az "olvasók" tábora gyanítom az első hozzászólás is lassan megszületik majd.

Ha már az irodalmazásnál tartunk, egy ujabb alapműről csúsztam le majdnem, a 2007 ben kiadott Harvestmen: The Biology of Opiliones google books amelyet José témavezetője Ricardo Pinto-da-Rocha mellett a filogenetika és a kaszáspókkutatás nagymenője Gonzalo Giribet szerkesztett. Vastag nehéz könyv, ami alkalmas arra hogy a kaszáspókok szeretetét az ember beleverje a hallgatókba (ne feledjük a hallgató nem vas, tehát nem kell addig ütni ami meleg). Itt meg is lehet rendelni sőt még bele is olvashatunk (ha a google books nem elég...)

No comments: