Saturday, July 07, 2012

Nem Teszkó, de gazdaságos makró

Mindenki ismeri a "nem a gép fotóz, hanem az ember", fotós mondást, de azért ha jól megnézzük a profi fotósok nem egy szmena8 vagy beirette-vsn géppel szaladgálnak, urambocsá ájfónnal vagy nokiával kattintanak ha arra érdemes kellően ávántgárd lila ablak keretet avagy rozsdás kovácsoltvaskapuhullát találnak menés közben. A legtöbb általam ismert fotós D-SLRt használ (úgy tudom Máté Bence a fotós könyvében külön fejezetet szánt neki), azonban ma arról lesz szó, hogy anyagilag elérhető közelségben is vannak már alternatívák. Igyekszem nem úgy tenni, mintha Nikonos tejbegrízes kanállal kavargatnám a mindennapi koffeinszörpömet, ezért csak saját tapasztalataimat osztanám meg.
Rahmé Nikola hívta fel a figyelmemet Alex Wild mostani blogposztjára ami annyira hasonló dologról szól, hogy nemcsak a márka hanem szinte az ajánlani kívánt gép típusa is egyezik.
A téma egy másik poszthoz illusztrációként készült pókról szólna. Meg is mutatnám Nikola képét ami azt hiszem a felső határa az adott témának.
Red jumper 
Őt Cyrba algerina néven ismerik akár már a mediterrán országokban is, de számomra az érdekessége inkább az araneofágia azaz a pókevés révén realizálódik. Egyébként jelenlegi ismereteink szerint MINDEN Spartaeninae alcsaládba tartozó faj araneofág. A leghírhedtebb a Portia, Robert R. Jackson kiváló etológus vele foglalkozott a legtöbbet.
Na de nézzük a vasat *(az igazi fotós így hívja a gépét), ami jelen esetünkben egy kompakt gép, abból is az alacsonyabb árfekvésból. A Panasonic Lumix DMC-ZS8 típusú gépról van szó, mely jelenleg 180 dollárért (plussz postaköltség) akárkié lehet. Ez 40000 jó magyar pengő forintot ér. Nem kevés pénz de aki a végletekig elkötelezett a természet megismerése és fotózása mellett, ugyanakkor a legolcsóbb minimális DSLR Nikon makrószetup 200 000 HUFos ára túl meredek akkor ez egy remek alternatíva lehet.
 
A makrózás általában fénykuncsorgásról szól. A kép első problematikája hogy ha nincs elég fény bemoccannak, stb. Ezt kültéri fotózáskor azért elég jól tudjuk kompenzálni, ráadásul a Lumix közelikép fókusztávja is tizencenti, tehát tudunk úgy helyezkedni, hogy nem árnyékoljunk... pattintsuk hát a gépet P állásba, nyomjunk egy kisvirágot és lássuk mit bír a VAS.

A kompakt gépeknek nyilván azért sok hátrányuk is van: ha vakuzni kell akkor nagyjából felejtős a dolog, bár, én a 4-5x zoommal elég messzire tudtam menni ahhoz, hogy az optika ne árnyékolja le a tárgyat, de a vaku ne is égesse ki a képet, ugyanakkor még mindig elég legyen a fény.


Mákom volt mert ráleltem erre a kóborló hangyakirálynőre, aki egy potyautast vitt a lábán. Bevallom első pillára álskoresz vagy valami hangyafészekparazitára gondoltam, de egy másik dolgozó sem rossz téma. A képek nyilvánvalóan soha nem lesznek a Nat Geo címlapján, de úgy vélem egy előadásba illusztratív céllal tökéletes. MOst ugye arra nem térek külön ki, hogy itt egy nagyobb hangya és egy közepes sáskaméretről beszélónk és, hogy a madárpókok ennél egy mérettarrtománnyal nagyobbak, tehát gyakorlatilag exponenciálisan jobb képeket készíthetünk róluk.

A Cyrba egyedhez (a példányért nagy köszi Nikolának), elérve itt már egy vicces dolgot próbáltam ki. A kamera nagyítását megbolondítottam egy vetítőgépből kiszuperált lencsével, alant láthatóak a sorozatok, nagyjából úgy, hogy eredeti, csökkentett, shoppolt, továbbcsökkentett.
Mindenki eldöntheti maga, hogy mennyivel rosszabbak mint a legelső kép.




Konklúzió az nincs, de remélem illúzió sincs. Tény, hogy a kompakt gépek még mindig elmaradnak a digitális tükörreflexesek obijaitól pláne ha a vakukat és egyebeket is belevesszük a dologba. Azonban, ha a mérleg serpenyőjébe beletesszük a lényegesen jobb árat (200K alatt nem lehet jó makrós DSLRt összetenni, hiszen csak az obi 100), illetve a tizedakkora súlyt, a jobb manőverezhetőséget, illetve a nagyobb mérettartományokban elért jó eredményt, illetve hogy HD videót tudunk készíteni ugyanazzal a mozdulattal, úgy azt mondom, bátran ajánlható egy ilyen gép a magamfajta hasonszőrűeknek. Kommentekben lehet bátran véleményezni/képetmegosztani
És a végére hagytam egy képet, amely szerintem pontosan illusztrálja mire a legjobbak ezen kis gépek:

1 comment:

Gábor said...

http://index.hu/tudomany/2012/07/12/ritka_pok_szaporodik_angliaban/

Ez sem rossz, pláne ha a fotón is az a "fajta" lenne, mint a szövegben :/

Gábor