Thursday, January 06, 2011

Nosza, még egy Theraphosa?

Nemrég a németek leírták a "Vörös Góliátot", ami a Theraphosa stirmi nevet kapta. Így a leírt Theraphosa fajok száma háromra nőtt. Én nem sietnék átírni a címkéket a terráriumokon, később majd ki fog derülni, hogy miért. Megjegyzem, akik olvasták a T. stirmi leírást, nagyot nézhettek azon, hogy egy darab típuspéldány nem vizsgáltak meg, sőt, ha jól értelmeztem, akkor még egy múzeumi példányt sem (amit esetleg típuspéldányokkal korábban összehasonlítottak), az egész a kereskedelemből származó példányokon alapul.

A helyzet az, hogy úgy tűnik, várható egy negyedik Theraphosa faj leírása is. Steve Nunn még 2006-ban posztolta ezt az Arachnoboards-on:

A new 4th Theraphosa species???

Hi,
Can anyone tell me anything about the Theraphosa species with the strong hotpink flashing on the carapace in adult females. This species is definately from Venezuela and is not the same one as the new one like T. apophysis (without the pink feet in juvies), but something different and quite colourful in comparison to the other Theraphosa. Looks similar in colouration to P. ultramarinus, except obviously a lot larger and from the genus Theraphosa.

No, sorry I cannot give out ANY info about this.

So, does anyone know anything about these???

Thanks,
Steve


Egyébként megkaptam az AFRAS 2010-es hírlevelét, és az egyik képen ott pózol Dr. Szűts Tamás is. :-P

No comments: