Wednesday, March 24, 2010

Agnostopelma

Fernando Pérez-Miles és Dirk Weinmann jóvoltából egy újabb génusz és két új faj vált ismertté a tudomány számára.

Pérez-Miles, F. & D. Weinmann.
2010. Agnostopelma: a new genus of tarantula without a scopula on leg IV (Araneae: Theraphosidae: Theraphosinae). The Journal of Arachnology 38: 104-112.

Két új fajt írnak le Boyacá-ból (Kolumbia), amik különleges morfológiai jelleggel rendelkeznek: a negyedik láb végízéről hiányzik a talpkefe (scopula). Ez a jelenség meglehetősen szokatlan a Theraphosidae családban, mivel jelenleg egyetlen másik ismert génusznál figyelhető meg (lásd lentebb).  Az új génusz, Agnostopelma, bizonyos tulajdonságai miatt, úgy mint III-as és IV-es típusú csalánszőrök, az ivarhólyag kiterjedt algyűjtője és a hímtagon meglévő élek, a Theraphosinae alcsaládba illik.

A név eredete. A Görök Agnostos (ismeretlen) és pelma (talp) szavakból, amik a negyedik lábon található talpkefe hiányára utalnak.

Az Agnostopelma génusz különbözik az összes többi madárpókgénusztól – az Acanthopelma F. O. P.-Cambridge, 1897 kivételével – a negyedik lábon található scopula hiányában, az Acanthopelma nemtől pedig elkülöníthető az utótesten jelenlévő csalánszőrök, élekkel rendelkező ivarhólyag segítségével, valamint az Agnostopelma génusznál nem találunk merev tüskéket a végízek ventrális (hasi) oldalán. Az alsó ajkon (labium) található kevés számú kitinfog és a végízek rövidsége lehetővé teszi a megkülönböztetést a többi theraphosine (Theraphosinae alcsaládba tartozó) taxontól. Utóbbi jelleg jelen van a Magulla Simon, 1892 nemnél is, ettől a taxontól pedig a lábszársarkantyú hiányában, valamint a spermatartó és az ivarhólyag morfológiai vonatkozásában tér el az új génusz.

perez-miles_weinmann_2010_f1
Pérez-Miles & Weinmann, 2010 - 1. ábra: negyedik láb végíz, ventrális nézet

Relatíve kisméretű pókok, ez a nőstényeknél másfél centiméteresnél, a hímeknél pedig egy centiméteresnél is kisebb előtest hosszúságot jelent. A lábak sem hosszabbak néhány centiméternél.

A két új faj neve Agnostopelma tota és Agnostopelma gardel, előbbi a Muisca nevű természeti nép szent taváról, utóbbi a leghíresebb uruguyai tangóénekesről, Carlos Gardel-ről (1887-1935) kapta a nevét. Az A. tota hímek gnathocoxáján több kitinfog található, mint az A. gardel hímeknél, valamint az ízek kapcsolódásánál egy világosabb sáv figyelhető meg. A nőstények a spermatartók szerkezetében térnek el, továbbá az A. gardel nőstényeknél (az A. tota nőstényekkel ellentétben) a csáprágók alsó részén fogak találhatóak.
 
Aki képet szeretne látni, az kattanjon Rick C. West honlapján ide, vagy a TarantulaCanada honlapon ide és ide (A. tota - Martin Gamache képei, ezeket a képeket használták fel a cikkben).

1 comment:

Peter said...

Hallo Zoli,
Nagyon örülök hogy ezzel a bejegyzéseddel felhívtad a figyelmet erre a rendkivüli génuszra és azon belül a két érdekes fajra.A megkülönböztető morfológiai jelek ismertetésében is alaposan utánajártál az információknak.
Remek. Gratu
Ü
Peter