Sunday, December 20, 2009

Nhandu sort-kom

Elfoglaltságom miatt régóta nem jelentkeztem új bejegyzéssel. Most, hogy elkezdődött a vizsgaidőszak, van egy kis időm bejegyzést is írni, mert bár ugyanúgy egész nap tanulnom kell, de előadásokra nem kell járnom. :-) Egy rövid poszt következik most, mivel témája is egy "short communicaton", azaz rövid közlemény.

Roberto H. Nagahama, Caroline S. Fukushima és a dél-amerikai madárpókok elsőszámú tudora, Rogério Bertani, górcső alá helyezték az 1984-ben Dresco által leírt madárpókfaj Eurypelma tripepii (amit elsőre kapásból tripepsi-nek olvastam) hím holotípusát. A faj Raven 1985-os átfogó revíziója után a Hapalopus génuszba tett egy kirándulást, aminek Bertaniék vetettek véget. A holotípus ivarhólyagjának és lábszársarkantyújának vizsgálata alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a faj a Nhandu génuszba illik, a Nhandu génuszon belül pedig azonosnak bizonyult a Schmidt által 1998-ban leírt Nhandu vulpinus-szal. Az elsőbbségi szabály miatt a tripepii faji epithet az érvényes és használatos.

A cikk:
Nagahama, R.H., Fukushima, C.S. & Rogerio Bertani. 2009. Nhandu tripepii is a senior synonym of Nhandu vulpinus (Araneae: Theraphosidae). Zoologia (Curitiba) 26(3): 578-580.

Ui.: boldog karácsonyt kívánok szerkesztőtársaimnak és az olvasóknak!

3 comments:

Szűts Tamás said...

Grat a poszthoz!
Beleolvastam az eredetibe, hát megdöbbentő, hogy a N. vulpinus holotípusa 1 exuvia volt. Arról nem is beszélve ugye h Vitaliusként irta le.
Vagyis két dologból (génusz+faj) egyiket sem lőtte be jól.

A Lasiodora definícióját sem tudtam eddig miket meg nem tanul az ember.

Zoltán said...

Üdv,

Az exuviae holotípus engem sajnos nem lep meg, mivel Schmidt a leíró. Hasonló a helyzet pl. a Brachypelma boehmei holotípusával, valamint - ha jól emlékszem - az Ornithoctonus costalis holotípusával is.
Komolyabban még nem néztem meg, de feltűen sok Schmidt-által leírt faj nem abban a génuszban van manapság, mint amelyikbe Schmidt eredetileg helyezte.

T-boy said...

Sziasztok!

Rövid, de annál értékesebb poszt! Magam is olvastam a cikket, igaz nem mostanában. No de hát ugyan mindég van új a nap alatt. Így karácsony tájékán sajnos még annyi időm sincsen mint eddig, talán az ünnepek között.

Részemről is Békés, kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok mindenkinek és nagyon boldog új évet!

Üdv:Tamás