Saturday, November 28, 2009

Foltok a múltból

Mivel költözés előtt állok, pakolok. Pakolás közben sok érdekes dolog akar a kezembe. Nemrégiben 2 videókazetta akadt bele, és apósomnak köszönhetően digitális formában is meg lehet nézni. Retro (random google képtalálat tükrözve):
És íme 2 film. A minőséghez hozzátartozik hogy VHS kazin döglöttek a padláson szó szerint kapva hideget és meleget.

Az egyik, "Ablak a természetre" Zöldi István ötlete, én a forgatókönyvírásban a szakértésben és mint egyetlen emberi szereplő vagyok benne. Míg az ELTÉn tanítottam, mindig levetítetttem aktuális diákjaimnak... mostmár nem vagyok az ELTÉn :P Ott mindig elmondom hogy a kaszáspókok nem esznek levéltetveket (egyéb pókok de).



A második az Akadémia Díjam apropójaként készített riportfilm. Mivel nem tudtam egyenesen járni (egész pontosan mindig elröhögtem magam a múzeumkertebn a melettem szaladgáló fickó láttán tele van nyomva vágóképpel. A szöveghez semmi közöm (olyan is).
Ez van.


Ha komment van itt legyen már lécci, a youtubés accomat nem használom...

4 comments:

Kovács Gábor said...

Szia Tamás!

A "szigorúan vett" szakmai anyagokat leszámítva, kis túlzással azt is mondhatnám, hogy számomra e két kisfilm jelentette az utóbbi idő egyik legsikerültebb, széles(ebb) kör számára (is) leginkább figyelem felkeltő témáját.

Az adott korszak technikai lehetőségeit tekintve, ezek egyáltalán nem számítanak rossznak, szerintem büszke lehetsz rájuk.

A magam részéről eddig még sohasem láttam őket, úgyhogy mindenképpen kellemes meglepetést jelentettek.

Az "amatőr pókász világot" illetően talán több ilyen (vagy ehhez hasonló) munka kellene.

Kellően informatív képsorok, a torzpók "hazafutása", vagy a pholcidák konfliktusa (és a petecsomó, illetve a frissen kikelt utódok szállításának bemutatása) pedig különösen szemléletes.

(Utólag is) gratulálok!

Üdv. Gábor

Szűts Tamás said...

Halihó!
Köszi azért a teljes képért leírom a szereposztást:

operatőr, rendező, vágó, szövegíró és magyar hang:
Zöldi István

forgatókönyvíró, vadbefogót (így helyes) alakító emberi szereplő, szakértő, szövegíró és rendezőasszisztens: Én

Szűts Tamás said...

Zöldi Istvánról azt kell tudni, hogy profi filmes. Maga a film ha nem ilyen szar vhsről digitalizáltat hanem a tv-s változatot nézed, technikailag simán felveszi a versenyt az egyéb kurrens filmekkel.

Kovács Gábor said...

Hello,

Köszönöm a tájékoztatást!

A "tv-s változat adta előnyök" minden bizonnyal szembeötlőek lehetnek, ugyanakkor - amint írtam is - például az álkaszások közelképeinek ("akciósorozatainak" ld. vibrotropizmus) rögzítése, azaz a témaválasztás mindenképpen magasfokú hozzáértésről (ezzel együtt magasfokú operatőri munkáról) tanuskodik.

Üdv. Gábor