Saturday, May 09, 2009

Eleségállatok tenyésztése - Futtertierzucht vol.1

Talán az egyik legfontosabb tényező a terráriumi állatok tartásával kapcsolatban a megfelelő eleségállat kiválasztása, és az adott állattípusra szabott etetési szokások és szabályok figyelembe vétele. Ugyan manapság az internetes webshopok korát éljük így nem jelent problémát a megfelelő eleségállat beszerzése, mégis akik egy nagyobb gyűjteménnyel rendelkeznek,ezáltal nagyobb mennyiségű eleségállatra van szükségük, a saját tenyésztés egy anyagilag előnyös alternatívát, és még mellette szórakozást is biztosit.




A szerzőpáros: Ursula Friederich és Werner Volland, az Ulmer kiadó gondozásában. Az általam ajánlott könyv az eleségállatok(a továbbiakban )tenyésztéséhez ad hasznos tanácsokat, és tippeket. A könyvben az egyes fejezetek felépítésében a rendszertani sorrendet követve tárgyalja a különböző eá. helyes tartását és szaporítását. Az általános bemutatás után a bizonyos eá. elhelyezésével, a szaporítási feltételekkel,(megfelelő hőmérséklet, talaj stb..)foglalkozik. Kiemelendő hogy mindenegyes eá.-t kielemez pro és kontra,vagyis az előnyeit és hátrányait is megemlíti az adott állatnak.



Bizonyos speciális tároló edények elkészítéséhez rajzokkal illusztrált "barkácsoló" útmutatókkal ad tippeket az elkészítéshez. Nem utolsó sorban említendő hogy az adott eá.-kiválasztásával kapcsolatban ajánlatokkal és tanácsokkal szolgál mind az gazdaságossági szempontokat és a megfelelő tápértéket figyelembe véve. Sajnos megemlítendő hogy az olvasónak "bírnia kell" a német nyelvvel, egy angol nyelvű verzióról nincs tudomásom. Az általam ajánlott szakirodalmat mind saját magam olvastam megpróbálok egy objektív véleményt a tartalommal és formával kapcsolatban alkotni, az egyéni ízlés természetesen eltérő véleményt képezhet. Nem a reklámozás a célom hanem egy teljesen neutrális bemutató jellegű ismertetőre törekedtem. Még egy összefoglaló az "Amazon.de" -től német nyelven: Wer Tiere hält - ob Amphibien, Reptilien, Vögel, Kleinsäuger, Fische oder niedere Tiere - , muss auch gut für sie sorgen. Viele brauchen lebendes Futter, um über längere Zeit gesund und kräftig zu bleiben oder sich gar fortzupflanzen. So ist die Zucht geeigneter Futtertiere für den Vivarianer von entscheidender Bedeutung. Die Autoren dieses Buches, zwei begeisterte Tierfreunde und erfahrene Praktiker, geben dazu fundierte Ratschläge und alle notwendigen Anleitungen, wie mit preiswerten und allgemein zugänglichen Mitteln Futtertiere gezüchtet werden können. Das Buch zählt inzwischen zum Grundbestand des vivarienkundlichen Schrifttums. Die vorliegende Neuausgabe wurde insgesamt überarbeitet, aktualisiert und teilweise erweitert, nicht zuletzt aufgrund mancher Hinweise und Anregungen durch die Leser.

7 comments:

Szűts Tamás said...

Halihó köszi szépen, remek könyvnek néz ki.

Sajnos ez az a kategória aami az átlag magyar madárpókásznak "túl jó". (akinek nem az inge az lesz szives nem felvenni, aki meg felvette, nos önmagár ismeri legjobban az ember)
Ezért szerintem jobb is ha német. Aki olyan az abból is kiszedi a lényeget.
A többi pedig éljen csak a számtalajn városi lengenda bűvkörében...
Szal 1 szó mint 100 - köszi.

Yareus said...

Mondjuk sztem elég kevés madárpókász van aki kicsengetne 30eurót csak azért hogy azt a pár száz argentín csótányt helyesen "tenyéssze". :)
de tény hogy jó ha van egy ilyen mű is.
Y

Szűts Tamás said...

mondjuk ez egy elég erős leegyszerűsítés, pláne egy olyan (madár)pókásztól, aki 50 euronyi most éppen erős magyar forintot költ arra, hogy fehér ruhában monoton zenére ugráljon, más fehér ruhás emberekkel :D

Yareus said...

lebuktam. no comment;) feel the feeling. vagy valami ilyesmi:)

georgio said...

Ha nem is ilyen színvonalon, de itthon is van(nak) hasonló témával bíró könyvek. Ilyen pl. Eugéne Bruins: Terráriumok enciklopédiája, melyben remek leírások szerepelnek egy insectarium elkészítéséről, a fűtés/világítás kivitelezéséről, és számtalan eleségállat( köztük tücskök, szöcskék, csótányok, férgek, molyok,muslicák, és azon kívül gerinces eleségállatok) tartásával, szaporításával kapcsolatban.
Ez sem reklám, de amellett, hogy ebben a könyvben azért más hasznos információ is van (egy hobbit-istának) CSAK 4.500 HuF.
Tapasztalatból mondom, hogy ezen leírásokból már sikeresen tartottam és szaporítottam egy-két eleségállatot.
És ami mondjuk a németek mellett szól, nálunk nincsenek ilyen "webshop"-ok.

Peter said...

@Georgio
Azáltal hogy te elovastad ezt a bejegyzést már egy pozitiv hatással párosult a megjegyzésed.
Mivel felhivtad a figyelmet az ebben a témában jelenleg magyar nyelven is elérhető anyagilag is hozzáférhetőbb alternativára.
Észrevettem a hozzászólásodban hogy nemcsak elolvasol egy bejegyzést hanem el is gondolkozol rajta.:-)

georgio said...

Köszönöm.
Azt tudom ,hogy nálatok olyan eleségállatok is vannak, amiről itthon még alig, vagy nem is hallottunk.
Még régebben beszéltünk róla, de már nem tudom mi volt az.
És gondolom nem csak egy ilyen van.
Szerencsére itthon is akad egy-két ember aki elég tág határok között tart és tenyészt különféle eleségállatokat.
A legegyszerűbb tartású tücskök, csótányok, sáskák mellett azért ne feledjük, hogy léteznek olyan remekbeszabott eleségek mint pl.viaszmoly,melyeknek a tartása már nem is olyan egyszerű. Glicerin, meg méhviasz,élesztő és egyebek.
Vagy ecetmuslicák (azt hiszem Siler is etet vele időnként) melyeknek zabpelyhes,banános, cukros, pudingszerű táptalajra van szükségük.
Szóval azért létezik élet a macskatápos csótikon túl.
Köszi a cikket Péter, és várjuk a vol.2-t.....