Sunday, June 28, 2009

Valami pók

Itt van végre a nyár, elkezdődik a kirándulás/nyaralásdömping, és – tekintve a kompaktgépek árait – megy a fotózás is ezerrel.

Kicsit ufólátó hangulat van (amikor az emberek végre felnéznek az égre mindig látnak valami ufót, mert a csillagokat és az éjszakai fényjelenségeket nemigen ismerik), jönnek az “ez milyen pók életemben nem láttam”. Ezt egy kicsit megelőzendő, úgy gondoltam hogy a KODAK-Taxonómiások (wtf iz Kodak taxonómia? LINK) lába alól kihúzom a szőnyeget. Amit lehet magam megkodakolom, kirakom. Lehet látni hogy és mikor NEM működik.

Első eset, kérdés egyszerű: mi ez? A képet Nagy Daniella készítette.

ITT látható a kép

A válaszom: A pók egy keresztespók, mégpedig egy "tök-keresztespók". Azért van zárójelben a név mert a génuszt értem alatta, nem pedig egy fajt (aminek véletlen pont uez a neve). A génusz neve Araniella.

Azonban ide 5 faj tartozik [Araniella alpica (L. Koch, 1869) Araniella cucurbitina (Clerck, 1757) Araniella displicata (Hentz, 1847) Araniella inconspicua (Simon, 1874) Araniella opisthographa (Kulczynski, 1905)] amiket egymástól nagyon nehéz elkülöníteni, mikroszkóppal is, nemhogy képről. Itt főleg 2 jöhet számításba: Araniella cucurbitina (Clerck, 1757) - Tökkeresztespók vagy Araniella opisthographa (Kulczynski, 1905) - Ötpontos tökkeresztespók.

Ez valószínű, de nem biztos, hogy az A. cucurbitina.

Ezért maradjunk az Araniella génusznál, mint végső megoldásnál. Ajánlott irodalom és saját képek a végére.

bellman

Photobucket

Photobucket

1 comment:

Zoltán said...
This comment has been removed by a blog administrator.